Соєвий лецитин: користь для організму

Переглядів: 103

Соєвий лецитин... Вам, ймовірно, доводилося бачити цю харчову добавку в складі продуктів, які присутні у продажу в продуктових магазинах, або як окремі БАДи з категорії найменувань для активного довголіття. Якщо ви уважно читаєте етикетки спортивного харчування, то точно зустрічали такий інгредієнт з-поміж складників, адже соєвий лецитин, користь якого буде розглянута у цій статті, входить в десятку найчастіше використовуваних компонентів при виготовленні спортхарчування, біодобавок, різної їжі та ін. Що це за матеріал, для чого потрібен, в чому, власне, полягають його корисні властивості – читайте далі.

Що таке соєвий лецитин?

В цілому, лецитин – це натуральна харчова добавка під кодом Е322, що знайшла широке застосування в харчопромі, медицині та фармацевтиці, косметичній галузі й хімічному напрямку. З її участю виробляють молочну продукцію, дитяче харчування, маргарин, морозиво, хлібобулочні вироби, напівфабрикати, шоколад, всіляку кондитерку і багато іншого. Цінується вона передусім за свої антиоксидантні, змащувальні та емульгуючі властивості, а також за здатність зберігати смакові параметри продукту.

Є кілька природних джерел, з яких найчастіше добувають лецитин в промислових масштабах. Це яєчний жовток, насіння соняшнику і, звичайно ж, соя. Добавка з двох перших сировинних матеріалів хоч і добротна, але не надто доступна. А ось соєвий лецитин – це ідеальне співвідношення позитивних якостей і невисокої вартості.

Лецитин – це жироподібна речовина, що на три чверті складається з фосфоліпідів, тригліцеридів і невеликих обсягів інших компонентів. Фосфоліпіди (фосфатидилхолін, фосфатидилетаноламін, фосфатидилінозитол, фосфатидилсерин) й визначають основну цінність матеріалу для людини. Але також значення мають і інші компоненти, в т.ч. холін, гліцерофосфорна к-та, жирні кислоти, біоферменти, складні ефіри, вуглеводи й початковий жир. А завдяки спеціальній обробці соєвого лецитину в процесі виробництва він стає повністю безпечним для споживачів.


Чим корисний лецитин із сої?

Соєвий лецитин – це антиоксидант, загальнозміцнювальний матеріал, який активує роботу клітин мозку, нервової системи, обмінні процеси. Завдяки йому зменшується навантаження на печінку. По суті, він є ефіром, що заповнює клітинні мембрани, відновлює пошкоджені клітини і доставляє в них поживні речовини. Якщо на організм відбуваються великі навантаження, речовина стимулює і відновлює. А в спорті є одним з ключових компонентів повноцінного харчування. У поєднанні зі спеціальною спортивною дієтою чудовим чином підвищує витривалість бодібілдерів. Плюс виступає піногасником, застосовуваним в білкових і білково-вуглеводних коктейлях. Це суперська функціональна добавка до протеїну або гейнера, яка не дає їм пінитися при розмішуванні. Але, все ж, позитивний вплив на організм стоїть на першому місці.

Основні корисні ефекти соєвого лецитину:

  • нормалізація рівня холестерину;
  • сприяння абсорбції жиророзчинних вітамінів Е, А, Д, К;
  • мінімізація ризику формування каменів в жовчних протоках;
  • вдосконалення когнітивної функції, регенерація мозкових клітин, а відтак поліпшення пам’яті, уваги, концентрації, здатності навчатися, міркувати і приймати рішення;
  • покращення кровопостачання головного мозку;
  • запобігання утворенню атеросклеротичних бляшок;
  • турбота про нервову систему (протистояння дратівливості та втомі);
  • стимуляція обмінних процесів;
  • поліпшення роботи серця і судин;
  • надання допомоги травленню, захист тонких стінок шлунково-кишкового тракту;
  • антиоксидантна дія, захист від вільних радикалів;
  • запобігання стресам, фізичним та інтелектуальним перевантаженням;
  • попередження остеопорозу;
  • зміцнення імунної системи;
  • пом’якшення симптомів менопаузи;
  • уникнення розвитку доброякісних і злоякісних пухлин.

Особливе значення соєвий лецитин (продукти і добавки, які його містять) має для вагітних жінок, немовлят, дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, підлітків, людей похилого віку, спортсменів, для тих, у кого є шкірні захворювання, недуги печінки і жовчного міхура.


Чи шкідливий соєвий лецитин?

Якою б примітною не була речовина, завжди знайдеться той, хто піддасть її користь і безпеку сумнівам. Лецитин – не виняток. Є люди, які вважають його небезпечним (можливо, обпікшись на молоці, дмуть на холодну воду). Але поспішаємо вас запевнити, що подібне не має під собою жодних ґрунтовних доказів. Європа і США визнали безпеку цієї речовини. Єдине, що слід врахувати – це наявність алергії на сою (але не на соєвий білок, адже лецитин – похідне соєвої олії). Протипоказанням є винятково важка алергія на соєві. Також уважними потрібно бути тим людям, які не вживають рафіновані олії та ГМО.

До яких висновків можна прийти, розглянувши таку речовину, як соєвий лецитин? Користь – доведена, величезна і різнопланова, а шкода фактично відсутня. Це дуже важливо і для харчової промисловості, й для виробництва спортивних добавок, і для інших сфер, в яких актуальне його застосування.

Коментарі

Написати коментар